Ultramaratonistul bistrițean Tibi Ușeriu aleargă pentru Via Transilvanica la Yukon Arctic Ultra. Este pentru a doua oară când participă la această competiție extremă, după ce, anul trecut, a fost nevoit să abandoneze după doar 100 de kilometri, din pricina câtorva degerături.
Tibi Ușeriu este singura persoană din lume care a câștigat de trei ori consecutiv Ultramaratonul Arctic – Arctic Ultra – în 2016, 2017, 2018 – una dintre cele mai dure curse de pe mapamond.
„Primul telefon din Canada ne-a anunțat că Tibi este ok, optimist și plin de energie, nici măcar nu știe că a ieșit din al doilea punct de control pe prima poziție la categoria lui (la 300 mile). Mai are câțiva concurenți în fața lui, dar ei participă la proba de 100 mile. Go Tibi!”, au anunțat reprezentanții organizației Tășuleasa Social, într-o postare pe Facebook.
„Ziua bag, că ziua e mult mai simplu, știi, noapte îi frig, băi frate, tii, Doamne! Am plecat noi cu minus 12, minus 13 (grade Celsius), dar s-o făcut după aia… Și acum îi mius 21, dar e cald față de ce a fost azi-noapte. N-o fost prea fain. Am zs că presiune oricum am pe mine, dar la capăt o duc oricum ar fi. Nu mă las!”, a povestit Tibi Ușeriu la telefon.
La categoria sa sunt înscriși 21 de sportivi. Traseul lui Tibi Ușeriu poate fi urmărit live.
Yukon Arctic Ultra este o cursă de 490km, cu startul în Whitehorse și finiș în Pelly Crossing, iar concurenții au la dispoziție 8 zile pentru a ajunge la final.
Potrivit celor de la Tășuleasa Social, la început de ianuarie erau -47 grade, acum o săptămână erau -39 grade, iar la start au fost -10 grade Celsius. Încălzirea bruscă a venit cu ninsori mari, râurile au ieșit din matcă, apa trecând peste gheață, inundând potecile.
Concurenții trag după ei o sanie în care își pun toate cele necesare : haine, mâncare, apă, sac de dormit si cort sau bivuac. De obicei sania ajunge la vreo 20-30 kilograme.
Traseul este integral prin sălbăticie. Teoretic poteca este bătătorită, dar ninsoarea a adus zăpadă proaspătă iar în multe locuri poteca a fost inundată.
Proiectul Via Transilvanica, lansat de Tășuleasa Social în iunie 2018, promovează natura, istoria și multiculturalitatea Transilvaniei. Drumul de 950 km lungime va lega Transilvania cu Dunărea (Podul lui Apolodor din Damasc) și cu Bucovina (Mănăstirea Putna).
Foto: Tășuleasa Social